woensdag 5 augustus 2015

Recensie: Sarah Dessen - Spring maar achterop


Titel: Spring maar achterop
Originele Titel: Along for the ride
Auteur: Sarah Dessen
Uitgever: Moon
Genre: Young Adult
Verschenen: 2011
Pagina's: 368
Te Koop: Onder andere bij Bol.com

'Auden, een stil en vroegwijs meisje, woont na de scheiding van haar ouders bij haar moeder. Om haar pijnlijke jeugd te vergeten en om te kunnen voldoen aan haar moeders hoge verwachtingen heeft ze zich volledig op haar school gestort. Tot overmaat van ramp lijdt ze ook nog eens aan slapeloosheid. Dan krijgt ze de kans om een zorgeloze zomer aan zee door te brengen bij haar vader en zijn nieuwe gezin. Een zomer die vol verrassende wendingen blijkt te zitten en die Auden eindelijk een stukje van haar jeugd teruggeeft. Ze krijgt een baantje in een hippe kledingboetiek en leert eindelijk de wereld kennen die ze zo heeft gemist: een meidenwereld vol vriendschap, meidenpraat en liefde. Ook ontmoet Auden haar soulmate Eli, een loner en voormalig fietskampioen, die net als zij aan slapeloosheid lijdt. Hij neemt haar mee op nachtelijke tochten waarin de twee eenzame zielen steeds dichter tot elkaar komen.' (Bron: Bol.com)Auden is een stil en rustig meisje dat alleen maar bezig is met school. Dit heeft voornamelijk te maken met de pijnlijke scheiding van haar ouder. Na de scheiding is ze bij haar moeder gaan wonen die hele hoge verwachtingen heeft van Auden waardoor ze alle typische dingen van een opgroeiende tiener zoals vriendschap, liefde, etc, mist. Als dat nog niet alles is heeft ze ook nog eens last van slapeloosheid. In een impulsieve actie na haar eindexamen besluit ze om haar zomer door te brengen bij haar vader die aan de zee woont. Haar vader heeft ondertussen een nieuwe vriendin en samen hebben ze net een kindje gekregen. Eenmaal daar weet Auden eigenlijk niet zo goed wat ze daar doet. Ze mag de nieuwe vriendin van haar vader niet en dan is er natuurlijk ook nog de baby.Langzaam maar zeker leert ze nieuwe mensen kennen. Hierdoor maakt ze in korte tijd kennis met de meidenwereld die ze nog nooit heeft meegemaakt. Ook ontmoet Auden een jongen genaamd Eli. Net als Auden heeft Eli ook last van slapeloosheid. Elke nacht gaan ze samen op pad en worden de saaie nachten ineens een avontuur.

Op het begin vond ik het maar een beetje een saai boek. Er gebeurde helemaal niks met Auden. Ze is alleen maar bezig met school en zelfs in haar vakantie bereid ze zich voor op haar nieuwe opleiding. Na ongeveer 100 bladzijdes begon Auden steeds meer te veranderen waardoor het ook meteen veel leuker was om te lezen. Eigenlijk komt het erop neer dat het personage Auden erg goed is neergezet. Ze heeft een beetje een eenzaam en saai leven en dat gevoel had je ook de hele tijd bij die eerste pagina's.Toen Auden beetje bij beetje begon te veranderen kreeg ik ook steeds een beter gevoel bij het boek. De ontwikkeling die Auden doormaakt wordt goed naar voren gebracht. Haar ouders vond ik lichtelijk irritant omdat ze totaal geen begrip hebben voor Auden. De klik die Auden heeft met Eli is juist weer erg mooi beschreven. Het was heel schattig en lief om te lezen. Ik ging dan ook heel vlot door het verhaal. Hiervoor had ik nog nooit een boek gelezen van Sarah Dessen, maar ik ben zeker benieuwd naar haar andere boeken.

Spring maar achterop is een leuk zomers verhaal die erg prettig is om te lezen. Het is erg jeugdig, maar toch heb ik er van genoten.

Waardering: 4/5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten