donderdag 13 augustus 2015

Recensie: Myrthe v/d Meer - PAAZ


Titel: PAAZ
Auteur: Myrthe v/d Meer
Uitgever: The House of Books
Genre: Psychiatrische Roman
Verschenen: 2014
Pagina's: 368
Te Koop: Onder andere bij Bol.com

'Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? Het is het begin van Emmas zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hoe ze ooit de paaz weer verlaat.' (Bron: Bol.com)Emma wordt opgenomen op de paaz, maar ze snapt er niks van. Ze heeft het ontzettend naar haar zin op haar werk, ze heeft het perfecte vriendje en ze heeft een heel leuk leven. Dat ze elke dag ook de gedachte heeft dat ze dood wil is toch heel normaal? Op de paaz krijgt ze te horen dat dit niet normaal is en dat ze hier echt voor een reden zit. Het ene moment is ze aan het werk en het andere moment moet ze rekening houden met psychiaters, medicijnen, kamergenoten, diagnoses en andere patiënten. Hoe langer ze er zit hoe meer ze zich begin te realiseren dat ze op de paaz zit voor een reden. Het uiteindelijke doel van Emma is om weer van de paaz af te komen, maar dat gaat niet zo makkelijk.

Laat ik het maar gewoon meteen zeggen. PAAZ is nu al een van mijn favorieten boeken van 2015. Even was ik bang dat het boek zou tegenvallen door te hoge verwachtingen, maar ik vond het echt heel erg goed. Wat het boek zo goed maakte voor mij is de simpelheid. Het meeste speelt zich af binnen de PAAZ afdeling en de kleinste dingen betekenen grote dingen. Ik had de verwachting dat het heel hysterisch zou zijn met heel veel drama. Dat is dus helemaal niet zo. Het is niet overdreven en niet aangedikt. Er komen natuurlijk verschrikkelijke dingen aanbod, maar het is gewoon zoals het is, het is echt. Emma is een heel simpel, eerlijk en puur persoon met ondanks haar problemen ook veel humor. Er zitten natuurlijk andere personages in, maar de volledige focus ligt op Emma. Ik vond het erg interessant om de precieze gedachtes van Emma te lezen en hoe erg ze hier mee zat te struggelen. Dit klinkt misschien raar, maar ik heb erg genoten van het boek. De schrijfstijl van Myrthe v/d Meer spreekt mij erg aan. Ik ging heel vlot door het verhaal en ik moest het gewoon aflezen om er achter te komen wat er met Emma zou gebeuren.Er is al een vervolg geschreven 'UP' en deze staat nu hoog op mijn wishlist. Ik moet die echt een keer in mijn bezit krijgen!

Ik vind PAAZ een grote aanrader!

Waardering: 5/5

1 opmerking:

  1. Rare vraag misschien: Ik heb Paaz al gelezen maar zoek nog een 1e druk, liefst met de kerstkaarten erbij. Is het boek op de foto van jou en wil je het kwijt?

    BeantwoordenVerwijderen