woensdag 10 september 2014

Recensie: John Green - Paper Towns

Titel: Paper Towns 
Auteur:
John Green
Uitgever: Bloomsbury Publishing
Genre: Young Adult, Mysterie, Romantiek
Verschenen: 2008
Pagina’s:  305
Gelezen in het: Engels
Te koop: Onder andere bij Bol.comNegen jaar oud zijn ze en onafscheidelijk - Q (Quentin) en Margo Roth Spiegelman - als ze in het park een dode man vinden. Daarna hebben ze bijna tien jaar geen contact meer. Totdat Margo op een avond op het raam van Q's kamer klopt. De dag erna is ze verdwenen... De nacht voordat Margo verdwijnt, maken zij en Q een onvergetelijke tocht door de stad waar ze wonen. Ze nemen op creatieve wijze wraak op verschillende mensen: van het vreemdgaande vriendje van Margo, tot de sportheld die Q al jaren dwarszit. Q heeft het gevoel dat die nacht een onverbrekelijke band tussen hem en de mooie Margo wordt gesmeed. Als zij verdwijnt, laat hij het er dan ook niet bij zitten. Net als iedere keer dat ze eerder wegliep, heeft Margo aanwijzingen achtergelaten waar ze heen is gegaan. En deze keer zijn de aanwijzingen voor Q bedoeld. Een bizarre roadtrip volgt, waarin Q er langzaam achterkomt dat Margo niet de persoon is die hij altijd heeft gedacht - en ook hijzelf niet.

Ik was erg benieuwd naar Paper Towns omdat ik wist dat van dit boek ook de film rechten zijn gekocht. Ik zag dit meteen als een goed teken. Het verhaal moet wel goed zijn als ze er een film van willen maken, toch? 
Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over hoe Margo via het raam de slaapkamer van Q binnenkomt en hem mee neemt op een groot avontuur. Uiteindelijk blijkt dat Margo op wraak uit is en daarvoor verschillende dingen heeft bedacht. Dit deel is erg leuk om te lezen. Er zitten zeker een aantal leuke streken tussen. Het is ook leuk om te zien hoe Margo Q meeneemt op dit avontuur omdat dit juist helemaal niks is voor hem.
In het tweede deel komt Q de volgende dag op school, maar blijkt dat Margo verdwenen is en nergens meer te vinden is. Na deze nacht vol avontuur is Q nog verliefder geworden op Margo en denkt hij dat Margo allemaal aanwijzingen voor hem achterlaat om haar te vinden. 
In het derde deel besluit Q om samen met een aantal vrienden de auto te pakken en jacht te maken op Margo. Ze denken te hebben ontdekt waar ze is en hebben nog maar een aantal uren om haar te vinden. Het einde hiervan viel mij uiteindelijk een beetje tegen. Ik had er meer van verwacht. Voor de rest vind ik Paper Towns wederom een erg goed boek van John Green. De personages die er in zitten hebben een goede rol. Het verhaal en de personages hebben in eerste instantie wat weg van het boek Looking For Alaska, maar uiteindelijk zitten er toch wel verschillen tussen. Als je de boeken van John Green leuk vind, moet je deze ook zeker lezen, maar het is niet zo geweldig als The Fault In Our Stars. Ik ben ook heel benieuwd hoe de film uiteindelijk gaat worden.


De woorden waarmee ik het boek zou omschrijven zijn: Vriendschap, Liefde, Mysterie, Verrassend, maar een teleurstellend einde.

Waardering: 4/5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten